Gåfotball Norge
Kraftig økning i antall klubber og lag

Gåfotball er folkehelse i ulike nyanser for personer fra 40 år og oppover. For noen er dette en møteplass for fysisk aktivitet hvor det sosiale aspektet er det viktigste. For andre, som ønsker å satse litt mer, er det en arena hvor man får utfordret konkurranseinstinktet.

Om 5 år er vi flere personer over 65 år enn under 19 år. Møteplasser og fysisk aktivitet er viktig for en stadig aldrende befolkning. 

— Fra å ha vært en aktivitet som har vært konsentrert til Østlandsområdet, ser vi nå en økende andel klubber fra Vest- Midt- og Nord-Norge, sier styremedlem Lillian Opheim i Gåfotball Norge.

75 klubber i Norge

Vekst i antall klubber og lag er en av hovedmålsettingene til Gåfotball Norge. Vi er nå oppe i hele 75 klubber. Nylig har Tromsø, Tromsdalen, Fløya, Mo, Jevnaker, Klemetsrud og Kragerø kommet med. Turneringer er en viktig rekrutteringsarena og i løpet av våren arrangeres det flere turneringer.

— Vi ønsker å øke kvinneandelen, fortsetter Opheim, som også er ansvarlig for landslagene for kvinner.  — I dag er det 11 kvinnelag og rundt 6 mikslag. Kvinnelandslagene har både gull og sølv i EM og VM og kvinnefotballen står sterkest i Østfold, Trøndelag og på Romerike, sier hun. 

Rekrutteringsarbeidet og utvikling av gåfotballtilbudet forsetter med uforminsket styrke i 2025.

Utvider satsingen for personer med demens

Fotballklubben Flint i Tønsberg har sammen med Nasjonalforeningen for folkehelse, Tønsberg og Færder demensforening, Universitetet i Sørøst Norge og Gåfotball Norge nylig avsluttet et pilotprosjekt med gåfotball for personer med demens. Resultatene har vært meget positive sier prosjektleder for Flint, Kjell Einar Hamnes. Vi har hatt et team på 27 frivillige som har lagt til rette for opptil 12 personer med demens.

— Vi har hatt trening en gang i uken som vi alltid avslutter med en fellessamling med deltagere, pårørende, frivillige og forskere. Oppmøtet har på nesten 90% i prosjektperioden. Ifølge forskerne har resultatene vært meget positive, og pårørende melder om klar progresjon i fysiske ferdigheter og humør hos deltagerne, sier Hamnes.

Gåfotball Norge starter nå arbeidet med å utarbeide en veileder til klubber og legge til rette for å etablere tilbudet flere steder.

— Vi er blant annet i dialog med Oslo Kommune om et lignende prosjekt, sier styreleder i Gåfotball Norge, Terje Martinsen. — Tilbudet er ressurskrevende både med hensyn til støtteapparat og økonomi, og støtten fra Söderberg & Partners og andre partnere har derfor vært svært viktig i den perioden, avslutter Martinsen.

Norge
NorskEnglish
Norge
NorskEnglish