Opptak av webinar (18.03.2025) - "Skatt og pensjon: Hvordan komme best mulig ut etter skatt?"
Når du skal vurdere om du skal begynne uttak av pensjon, er skatt en viktig faktor å tenke på. Men hvor mye må du egentlig betale i skatt på pensjonen din?
I dette webinaret får du innsikt i skattereglene for pensjon og hva du bør ta hensyn til når du planlegger pensjonsuttak.
Disse møter du i webinaret:
- Christian Carlem, daglig leder i Söderberg & Partners Pensjonsrådgivning
- Tore Fritsch, skatteadvokat i Söderberg & Partners Advokatene
Spørsmål fra sendingen
Tar du ut delpensjon eller kun helpensjon for en del av året, avkortes skattefradraget forholdsmessig
Uførepensjon gir ikke grunnlag for skattefradrag. Du får ikke uførepensjon og alderspensjon fra Folketrygden i kombinasjon, da alderspensjon erstatter uførepensjon ved 67. Ellers skattlegges uførepensjon som lønn og er dermed ikke med i grunnlaget for skattefradraget.
Hvis du oppholder deg i utlandet kan det ha påvirkning på medlemskapet ditt i folketrygden. Trygdetid i utlandet legges ikke til grunn for beregning av total trygdetid i Norge. Er man bosatt i utlandet utover 12 mnd vil man som et utgangspunkt miste rettighetene i folketrygden. Her kan man eventuelt vurdere å betale for utvidet medlemskap, dersom oppholdet i utlandet strekker seg utover flere år. Her ligger det nyttig informasjon på NAV sine sider.
Gjelder flytting til Norge etter 8 år jobbing i "hjem"landet.
Arbeid i annet land gir trygderett etter reglene i arbeids landet. Ved arbeid i utlandet opptjenes normalt sette ikke rettighet i Norge, med mindre medlemskapet i Folketrygden er utvidet (frivillig medlemskap i NAV) og man betaler for dette. Dette er forholdsvis dyrt.
Innskuddspensjon kan fordeles på mer enn 10 år, dersom kapitalen er stor nok. Dagens regelverk sier at innskuddspensjon skal utbetales over minimum 10 år (gitt tilstrekkelig saldo årlig) og kan tidligst opphøre ved 77 år. Kapitalen kan tas ut fra 62 år med dagens regelverk (vil trolig endres og harmoniseres med nytt pensjonssystem fra 2026) og ved uttak 62 år må kapitalen utbetales over 15 år (tidligst 77 år som opphørstidspunkt). Starter uttaket ved 65 er utbetalingen over minimum 12 år. I kraft av at vi lever lenger bør regelverket tilpasses og det er absolutt relevant i kraft av dette bilde å vurdere uttak over enn lengre periode enn til 77 år. Det er trolig behov for pensjon fra annet enn folketrygden og andre rettigheter også etter 77 år. Dette kan vi tilpasse og lage gode prognoser på i rådgivningen vår.
Hva er kravet til kapitalstørrelsen på inskuddspensjonen?
Graden av uttak av pensjonskapitalen kan ikke være mindre enn det som er nødvendig for at årlig alderspensjon utgjør om lag 20% av Folketrygdens Grunnbeløp som for 2025 er 124 028.
Obligatorisk Tjenestepensjon. Alle arbeidstakere i privat sektor har krav på pensjonsopptjening. Satsen er 2% for lønn mellom 0-12G som et minimum.
Pensjonen kan sees på som en pott. Underreguleringen fra tidligere hvor det ble fratrukket 0,75 av oppregulering med G gjelder ikke lenger. Nå reguleres pensjon i opptjeningsperioden med lønnsvekst og snitt av lønn og prisvekst i utbetalingsperioden. Du vil altså få utbetaling fra samme pott og supplere denne potten med ny opptjening for inntekten man har ved å fortsette i jobb i kombinasjon med uttak. Håper det svarte opp det du lurte på?
Hvis jeg forstår det riktig utbetales og opptjenes du fra samme "pott" så lenge du kombinerer tjenestepensjon og fortsatt jobbing?
Så lenge du jobber i kombinasjon med uttak fra innskuddspensjon, vil du ta ut en prosentandel av kontoen og tilføre kapital basert på stillingsbrøken til kontoen. Kapitalen forvaltes med den strategien som er valgt.
På generelt grunnlag er uttaks rekkefølgen for pensjon følgende: AFP, Folketrygden, Fripoliser fra Ytelsespensjon, Innskuddspensjon, private midler.
Men for å starte AFP må man også starte folketrygden?
For å ta ut AFP før fylte 70 år, må du også ta ut alderspensjon fra folketrygden (helt eller delvis). I motsetning til alderspensjon som kan tas ut gradert, er AFP i privat sektor en ytelse som ikke kan graderes. Du kan ha ubegrenset inntekt ved siden av utbetaling av AFP, enten hos gammel eller ny arbeidsgiver. Folketrygden kan stoppes igjen etter uttak om ønskelig. Se forøvrig afp.no/soker for god info om AFP i privat sektor.