Med virkning fra 1. januar 2022 har det kommet flere endringer i pensjonslovgivningen.
Disse får konsekvenser både for ansatte og arbeidsgivere i en rekke bedrifter. I webinaret gir vi deg oversikt over endringene og hvordan de vil kunne påvirke pensjonsordningen.
Ja, endringen av sparesats kan gjøres med tilbakevirkende kraft til 1.1.2022.
Ja, det må være samme innskudd fra første krone til 7,1G. Det vil bare være en terskel og den vil fortsatt være ved 7,1 G.
I utgangspunktet er det kun selve innskuddet og premien til innskuddsfritaket som øker (hvis man ikke velger en kostnadsnøytral løsning).
Imidlertid vil pensjonskapitalen vokse raskere dersom innskuddene blir høyere som igjen vil føre til at forvaltningskostnaden vokser raskere enn den ville gjort uten spareendringen.
Styringsgruppen er et organ som er beskrevet i pensjonslovverket.
Gruppen skal bestå av minst 3 medlemmer hvorav minst en skal være valgt av de ansatte (mange virksomheter benytter her f.eks. AMU representanten). Gruppen skal samles og gis informasjon ved endringer av pensjonsplanen til bedriften. Gruppen har ikke besluttende myndighet, men har uttalerett før pensjonsendringer gjennomføres.
Ja, de kan være med på planendring, men dersom de blir uføre vil de bli satt tilbake til gammel plan.
Dette er et av områdene man ikke har fått avklart fra departementet.
Forsikringsselskapene vil nok ikke si nei hvis en ny kunde insisterer på å benytte tilpasningsperioden og tilpasse ordningen først fra juli.
Ja, reglene gjelder også hybrid.
Her er sparingen allerede fra første krone men nye alders- og stillingsgrenser vil gjelde.