På leiejakt?

Når du skal leie bolig handler det ikke bare om å finne et hjem du vil bo og trives i, det er også en hel del ting du må tenke over før du endelig flytter inn.

I følge tall fra SSB, så leier i overkant av 900 000 nordmenn bolig. For mange er det bare et steg på drømmen om å eie noe selv, for andre er det en situasjon som kan vare livet ut. Uansett hvor kort eller lenge du har tenkt å leie, så er det visse ting som er viktige å tenke på.

Før du skal på jakt

–  Før man begir seg ut på leilighetsjakt er det lurt å bruke litt tid på å orientere seg og finne ut hva som er viktig for en. Lag en prioriteringsliste, for eksempel hva som er viktigst av god standard, balkong, heis, beliggenhet etc. Lag også et budsjett, og vær flink til å se etter hva som er inkludert i husleien. Jeg anbefaler å starte boligjakten tidlig, slik at man ikke føler seg presset til å ta leilighet som kanskje ikke er helt ideell for en, men også for å danne seg et sammenligningsgrunnlag, sier Stephanie Kristiansen. Hun jobber som megler i Utleiemegleren.

Beliggenheten er nesten det viktigste

Abtin Salehi er en av de mange som er på utkikk etter et sted å leie før han får råd til å kjøpe noe eget, og skal flytte sammen kjæresten sin Tina.

– Det siste året har jeg praktisk talt bodd hos henne på Torshov. Nå har vi bestemt oss for å finne et sted vi kan bo sammen. Jeg jobber midt i sentrum, mens Tina jobber ute på Nesodden.. Jeg ser overalt innenfor ring 3, og gjerne steder som ligger i nærheten av kollektive knutepunkt, så vi kommer oss raskt rundt omkring i byen og på jobb. Beliggenheten er nesten det viktigste, selv om vi også ser på leiligheten som helhet, sier Abtin.

Han har vært på leting i noen uker, og benytter seg for det meste Finn.no for å finne frem i leiejungelen.

– Vi har vært på noen visninger der det har vært proppfullt av folk, det er så vidt man får tid til å snakke med utleier. Flere av dem ble leid ut på dagen, så det føles som om det er en del trøkk i utleiemarkedet om dagen.

Han får støtte av Stephanie i Utleiemegleren.

– Det er en del aktivitet nå på våren, og tilbudet av utleieleiligheter er stort. Vi ser at det er en betydelig større andel leiligheter publisert i år, men kampen om leilighetene som er populære blant studenter er likevel tøff og det lønner seg å være tidlig ute.

Skill deg ut!

Å stå på en visning med 70 andre kan være frustrerende, men det finnes tips for å stikke seg frem blant alle de andre.

– Et av mine tips er å lage en «Bolig-CV» for å skille seg ut. Skriv kort og relevant info om deg selv, hva du studerer/jobber med, hvor lenge du kan tenke deg å leie, betalingsevne, referanser etc. Andre tips er å møte opp presis på visning, vær hyggelig og enkel å kommunisere med, og send gjerne en mail etter visning dersom du virkelig liker leiligheten for å gi uttrykk for at du ønsker å leie den, sier Stephanie.

– Hva gjør dere i Utleiemegleren for å velge ut den «riktige» leietageren?

– Valget av leietager er en omfattende prosess og en helhetlig vurdering. Jeg både kredittsjekker og vurderer betalingsevne, referansesjekker, ser på annen bakgrunnsinfo og vurderer helhetsinntrykket jeg får av leietagerne. Det er også litt som matchmaking – det gjelder å finne den leietageren man tror vil trives best i leiligheten, og dermed blir boende en stund. Lange og stabile leieforhold er jo fordelaktig for både utleiere og leietagere, sier Stephanie i Utleiemegleren.

Har du tenkt på følgende før du flytter inn?

  • Beliggenhet: Det er sant som de sier i amerikanske filmer: location, location, location. Du må være tilfreds med boligens beliggenhet: Hvor langt unna er nærmeste kollektivtrafikk? Hvor langt er det til skole eller jobb? Hva med nærmeste matbutikk? Og: Hvor raskt kommer du deg hjem fra byen en lørdag natt?
  • Pris: Er leien riktig priset? Det er ingen offisielle tall, kalkulatorer eller oversikter du kan benytte deg av for å finne svaret på dette, så du må hente tall fra forskjellige kilder: Undersøk priser på lignende boliger via Finn.no og Hybel.no, sjekk tall fra SSB eller fra Eiendom Norge. Det er nok likevel slik at markedet som regel bestemmer, og da må du enten ta til takke med det utleier krever, eller finne noe annet. Tommelfingerregelen er at jo lenger vekk fra sentrum, jo billigere blir det.
  • Størrelse: Greit, du er kanskje en student eller er helt i starten av jobbkarrieren din, og kan ikke stille de største krav til størrelse. Likevel bør det være en del av helhetsvurderingen din: Er dette stort nok?
  • Alene?: Vil du bo alene? I Oslo, Trondheim og Bergen bor i følge SSB over 20 % alene. Det er en stor frihet å bo alene, man slipper å forholde seg til andre menneskers livsførsel, og du kan ha det så rotete eller så rent du bare gidder. Det er på den annen side dyrere, og alle utgiftene du har må du dekke alene.
  • Eller i kollektiv?: I et kollektiv innskrenkes kanskje privatlivet en smule, men de aller fleste har en positiv beskrivelse av å bo i et kollektiv. Man lærer seg å bo med andre, det er mer sosialt, og man svarer solidarisk for alle fellesutgifter: månedsleie, strøm, internett, tv og lignende. Dessuten har du alltid noen du kan snakke med, og noen du kan stjele ost av.
  • Kontrakt: Hvis en av partene krever det, skal det skrives kontrakt. Vi anbefaler det uansett, helt uten unntak. Det er ditt viktigste dokument som leieboer. Du kan for eksempel bruke Forbrukerrådets standardkontrakt eller Leieboerforeningen sin. Begge følger husleielovens bestemmelser.

Leie utenom «sesong»? Det er tradisjonelt sett slik at markedet er på sitt heteste om våren og sommeren, og gjerne på sitt aller heftigste i ukene rundt studiestart i august. Etterspørselen synker, og med den prisen: Å finne noe utenfor disse månedene, kan gjøre at du sparer noen tusenlapper i året. Det er likevel verdt å påpeke at noen av leilighetene på markedet ikke er så sesongbasert som man kanskje skulle trodd:

– Vi opplever ofte at det heller varierer ut ifra type objekt. 1-roms-, 2-roms- og 3-romsleiligheter og eneboliger er lite sesongbasert, men typiske kollektivleiligheter har størst interesse i sommermånedene. Generelt opplever vi noe høyere priser og større interesse fra mai-september, forteller Malene Haugland, eiendomsmeglerfullmektig i Leiebolig Utleiemegling AS.

Depositum

Så kommer det store spørsmålet: Tradisjonell depositumskonto der pengene dine står låst til forholdet opphører med 0,1 % rente, eller en depositumsgaranti fra Söderberg & Partners fra 8 % av depositumsbeløpet? I sistnevnte tilfelle kan du bruke pengene på hva du vil, for eksempel å sette dem inn på en BSU-konto, der renten er betraktelig høyere og du får et 20 % skattefradrag på innskutt beløp.

Norge
NorskEnglish
Norge
NorskEnglish