Fra 1. januar 2025Ny AFP i offentlig sektor
Historisk sett var AFP, både i privat og offentlig sektor, en førtidspensjon fra 62-67 år for sliterne med sviktende fysikk og helse etter et langt og tungt arbeidsliv. Den nye AFP-modellen, som ble innført i privat sektor i 2011 og nå kommer i offentlig sektor, er en livsvarig tilleggspensjon som kan tas ut fra fylte 62 år. Pensjonen kan tas ut av alle ansatte i offentlig sektor, som oppfyller kravene til AFP. Pensjonen vil bli regulert på samme måte som pensjon fra folketrygden. AFP kan kombineres med både uttak av folketrygd, andre pensjoner og lønnsinntekt uten at den avkortes.
Det blir imidlertid ikke en pensjon som gjør at man kan pensjonere seg fra 62 år, uten å ha en del egenkapital tilgjengelig. Uttak av pensjon fra 62 år, uten videre lønnsinntekt, reduserer den totale pensjonen såpass mye at det er vanskelig å leve av den uten privat kapitaltilskudd. Med andre ord beveger AFP seg fra å være en nødvendig førtidspensjon for sliterne mot en berikelsespensjon, for friske ansatte med god helse, som kan stå lenger i arbeidslivet.
En positiv nyhet er at de som er født etter 1962 kan ta med seg ansiennitet fra privat sektor for å oppfylle kvalifiseringskravene for AFP i offentlig sektor.
De viktigste kvalifiseringskravene til ny AFP i offentlig sektor er følgende:
- Må ha vært ansatt i en AFP tilsluttet virksomhet i minst 7 av de siste 9 årene før fylte 62 år.
- Må arbeide i minst 20 % stilling og jobben må være din hovedinntektskilde.
- Inntekten på uttakstidspunktet må over 1G eller for tiden kr. 124 028,-
- Kan ikke ha vært sykemeldt mer enn 78 uker de siste 3 årene før 62 år.
- Kan ikke motta uføretrygd fra NAV
- Kan ikke motta pensjonsytelser, uten arbeidsplikt, de siste 3 årene før fylte 62 år.
Det er spesielle overgangsregler for personer født 1963 til 1966, med minst 10 års opptjening i en offentlig tjenestepensjon, som ikke oppfyller de vanligste kravene til livsvarig AFP.
Du kan lese mer om ny AFP i offentlig sektor hos: