PensjonssparingOljefondet vs. langsiktig pensjonssparing for ansatte
Oljefondet er vår felles trygghet og pensjonsordning, som for de fleste utbetaler 30-50 prosent av alderspensjonen (30 pst. for de unge med høy lønn og 50 pst. for de eldre med lav lønn).
I E24-artikkelen «Oljefondets verdi har steget med 5,6 millioner i minuttet» kan du lese om fondets enorme vekst, og hvordan denne veksten er godt hjulpet av aksjeoppgang og svak krone.
Artikkelen er interessant av flere grunner:
Hvordan du sparer, påvirker litt over 90 pst. av avkastningen og dermed størrelsen på pensjonen din (aksjer, rentepapirer).
Oljefondet har en indeks-nær forvaltning. Dette er Norges mest gjennomanalyserte fond og et fond som er tilstede i alle utviklede markeder i hele verden på aksjesiden (aksjeandel på ca. 70 pst.).
Mer-avkastningen på 0,2 pst. i forhold til indeks er ikke pga. aktiv forvaltning, men indeksforvaltning. Dette skyldes deltakelse i emisjoner, i tillegg til at det ikke kan ha for store andeler i ett selskap. Aktiv forvaltning har over tid bidratt med mindre avkastning, noe som bl.a. kan henge sammen med mandat, men som også understreker at det ikke nødvendigvis er lett å slå markedet, spesielt ikke i store markeder som USA (50 pst. av verdens børsverdier).
Videre er Oljefondet tydelig på risikobildet – spesielt knyttet til teknologiaksjer. Som privatpersoner kan oppleve i sin pensjonssparing, så kan også Oljefondet få stor negativ avkastning ved fall i aksjekurser.
Vi skal også huske at Oljefondet ikke har valutasikring, dette i motsetning til de aller fleste spareprofiler i folks pensjonssparing. Oljefondets begrunnelse for å ikke sikre valuta er veldig annerledes enn for ansatte som bor og jobber i Norge: Oljefondet skal kun investere i land utenfor kongeriket Norge. Pengene skal således aldri hjem, med unntak av en forventet årlig avkastning også omtalt i politiske termologier som handlingsregelen.