Söderberg & Partners AdvokateneTips til hva du bør gjøre før årsskiftet
Skattefrie gaver
Er du ansatt eller styremedlem i et selskap, kan du i år også skattefritt motta gaver på inntil kr 5 000. Gaven kan ikke bestå i kontanter, men kan være gavekort som ikke kan løses inn i kontanter, dekning av treningsutgifter, konserter, månedskort e.a.
Beløpsgrensen gjelder per person og per selskap, også om du er styremedlem i flere selskap i samme konsern. Gaven er skattefri for deg, og fradragsberettiget og unntatt arbeidsgiveravgift for selskapene. Dette gjelder uavhengig av om selskapet har faktisk drift eller ikke (om de er i konsern) og det er heller ikke lenger krav om at gaven må være del av en generell ordning som tilfaller alle ansatte eller styremedlemmene.
Har du tatt ut store utbytter i år eller hatt store verdifall i selskapet?
I så fall kan de skattemessige formuesverdiene være betydelige lavere per 31.12.2024 enn per 31.12.2023, og da bør du vurdere å gjøre en kapitalforhøyelse i selskapet før fristen for dette går ut 1. desember. Da flyttes måletidspunktet for formuesverdier fra 31.12.2023 til 31.12.2024.
Overføre verdier til barna
Overføring av verdier til neste generasjon kan ha en gunstig effekt for den samlede formuesskatten i familien. Barna er kanskje i etableringsfasen med gjeld og ubenyttet fribeløp som kan nettes mot verdien av overførte gaver. Fribeløpet for formue er i år på kr 1 700 000 for alle personer som er 17 år eller eldre, og øker til kr 1 760 000 fra neste år.
Husk at barn har også eget personfradrag fra og med året de fyller 17 år. Personfradraget for 2024 er kr 88 250 og øker til kr 108 550 fra neste år. Personfradrag tilsvarer i år en aksjegevinst/-utbytte på kr 51 308 (pga. oppjusteringsfaktor). Dersom barnet har investeringer med latent gevinst, så vil det være gunstig å utnytte seg av personfradraget og sånn sett øke kostprisen på investeringene. Har barna egne lønnsinntekter påvirker dette personfradraget.
Overføring av eiendeler med latent gevinst fra foreldre til barna utløser ikke skatt for foreldrene (og heller ikke arveavgift).
Realisere tap i år
Avkastningen så langt i år har vært god for de fleste. Men dersom du har latente tap som du tenker å realisere, så er det skattemessig mest gunstig å realisere tapet i år enn å vente til neste år.
Sjekk skattekortet for 2025
Vi anbefaler alltid å sjekke skattekortet ditt når det gjøres klart i midten av desember. Du får beskjed på e-post eller SMS når den er tilgjengelig.
Formues- og inntektsgrunnlag for 2025 tar utgangspunkt i skattemeldingen din for 2023 (lønn beregnes ut fra 2024). Tok du eksempelvis ut et stort utbytte det året eller har hatt en betydelig reduksjon i formuesskattegrunnlaget ditt siden da, vil beregnet forskuddsskatt være for høy. Mange kan også ha inntekter som det er usikkert hvor stor de vil bli år for år, typisk utbytte eller næringsinntekter. Det kan derfor være verdt å endre skattekortet ditt slik at du ikke må betale en unødig høy forskuddsskatt.
Reelle rettighetshavere
Mange har allerede fått melding i Altinn om plikten til å rapportere hvem som er reelle rettighetshavere i aksjeselskap m.m. Dette skal man gjøre allerede nå, og dersom du ikke får registrert dette før 31. juli 2025, så kan selskapet få tvangsmulkt.
En reell rettighetshaver er en fysisk person som gjennom sin eierandel eller stemmeandel, alene eller sammen med andre, kontrollerer selskapet. Overstiger eierandelen eller stemmeandelen 25 % er denne personen en reell rettighetshaver. Også en fysisk person som har rett til å utnevne eller avsette minimum 50 % av styremedlemmene er en reell rettighetshaver.
Innholdet er utarbeidet av Söderberg & Partners Advokatene AS og er kun ment som generell informasjon, er ikke uttømmende og erstatter ikke individuell rådgivning. Vi anbefaler at du vurderer konkrete spørsmål med oss eller annen kompetent rådgiver.