Söderberg & Partners AdvokateneHvorfor lage en fremtidsfullmakt?
Privat vergemål
Dersom du ikke har skrevet en fremtidsfullmakt, er det Statsforvalteren som oppnevner en verge for deg – og ikke nødvendigvis den du hadde valgt selv. Videre er det langt flere lovpålagte begrensninger, og ikke minst mer byråkrati, knyttet til en verge enn for en fullmektig. Du kan blant annet i en fremtidsfullmakt gi fullmektigen adgang til å investere i aksjer og andre verdipapirer eller gjennomføre overføringer til dine arvinger som forskudd på arv. Det kan vil ikke en verge kunne gjøre.
Ved å lage din egen fremtidsfullmakt kan du altså skreddersy et «privat vergemål», og få det i tråd med dine egne ønsker og behov. I tillegg blir det en langt mer fleksibel ordning for dine nærmeste å forholde seg til. Fremtidsfullmakter er relativt nytt i Norge (2013), men har blitt en viktig mulighet til å skape en forutberegnelighet for hvem som skal støtte deg og kontrollere formuen din dersom du en dag ikke kan gjøre det selv.
Egenandel til kommunen
Visste du at dersom du skulle komme på et offentlig sykehjem, kan kommunen beregne en egenandel av inntekten din på inntil 85 %? I grunnlaget medregnes både pensjon/trygd samt netto kapitalinntekter, som renter, utbytter eller leieinntekter. En verge vil ikke kunne dele ut verdier til dine nærmeste, men en fullmektig kan gjøre det dersom fullmakten gir åpning for det. Mange ønsker at det er arvingene som skal ha glede av disse inntektene, ikke kommunen.
Hva bør fremtidsfullmakten inneholde?
En fremtidsfullmakt må angi hvem du ønsker skal representere deg, og du bør også sette inn en eller flere reserver (sekundærfullmektiger) dersom primærfullmektig skulle bli forhindret. De fleste setter inn partneren sin eller voksne barn, men det kan også være søsken, venner, barnebarn eller andre som vil deg vel. Det er kun myndige personer som kan være fullmektiger, dvs. at du ikke kan angi et selskap eller advokatfirma som din fullmektig.
Du kan i fremtidsfullmakten fordele ulike oppgaver mellom ulike personer. Typisk at din partner skal ivareta dine personlige interesser, mens en annen skal ta ansvar for dine investeringer, eksempelvis i fond eller selskap.
Fullmektigen skal sikre dine rettigheter og interesser, og dine midler kan benyttes til å gi deg best mulig livskvalitet. Fremtidsfullmakten kan derfor med fordel angi hva det er; om det er fotballkamper, teater eller reiser, og kanskje også egenpleie som frisør eller lignende.
Jo mer detaljert fremtidsfullmakten er, jo bedre er det i utgangspunktet. Skal den dekke alle dine personlige og økonomiske forhold, så si det, og være tydelig med eksempler. Dessverre opplever vi at det kan oppstå tolkningstvil, og da må Statsforvalteren likevel involveres.
Vær kritisk til maler du finner på nett, da disse ofte ikke er konkrete nok. Vi anbefaler derfor at du får en advokat til å bistå deg eller se over utkastet før du signerer og får den bevitnet.
Hvilke formkrav gjelder?
Du må selv være myndig, og fremtidsfullmakten må være skriftlig, signert og bevitnet av to myndige personer. Begge vitnene må være til stede samtidig med deg, og de kan ikke være angitt som fullmektiger i dokumentet eller være i din eller fullmektigens nærmeste familie.
Vitnene behøver ikke å kjenne selve innholdet i fremtidsfullmakten, og skal kun bekrefte at du har laget dokumentet uten tvang og forstår betydningen av dokumentet. Er du godt voksen og det er lenge siden du har vært i jobb, bør du i tillegg vurdere å få en legeattest fra fastlegen på at du er samtykkekompetent får slippe at Statsforvalteren kan stille spørsmål om dette i ettertid.
Til slutt: Ta med dato for når fremtidsfullmakten ble opprettet, samt fødselsdato og fullt navn på både deg, dine fullmektiger og vitner så blir det lettere å identifisere dere i etterkant. Fullmektigene skal ikke signere dokumentet, men du bør ha avklart med dem at de er villige til å påta seg ansvaret med å være din fullmektig.
Oppbevaring
Det foreligger dessverre ikke en felles løsning for oppbevaring av fremtidsfullmakter, slik vi eksempelvis har for testamenter. Forhåpentligvis kommer dette etter hvert, men vi anbefaler inntil videre at det lages flere originale fremtidsfullmakter som alle er signert og bevitnet. En til deg og hver av dine fullmektiger. Dette fordi Statsforvalteren ikke aksepterer digitale løsninger eller bekreftet kopi.
Stadfesting
Den dagen fremtidsfullmakten trer i kraft, bør fullmektigene sender den til Statsforvalteren for stadfesting. Da vil de sørge for at den blir registret i offentlige registre som Kartverket, Løsøreregisteret m.m og fullmektigen får også en attest som banker og andre krever for å legge fremtidsfullmakten til grunn.
Oppsummering
Vår oppfordring er klar: På samme måte som du tegner en forsikring i tilfelle noe skulle skje, bør du få laget en fremtidsfullmakt. Og det er ikke bare de "gamle" som bør ha en fremtidsfullmakt, ulykker og sykdom kan ramme alle.
I en fremtidsfullmakt kan du selv å bestemme hvem som skal representere deg og kontrollere dine verdier den dagen du eventuelt ikke lenger gjøre det selv. Du kan selv bestemme hvor vidtrekkende den skal være og om oppgavene skal fordeles mellom flere personer.
Innholdet er utarbeidet av Söderberg & Partners Advokatene AS og er kun ment som generell informasjon, er ikke uttømmende og erstatter ikke individuell rådgivning. Vi anbefaler at du vurderer konkrete spørsmål med oss eller annen kompetent rådgiver.