Söderberg & Partners AdvokateneAksjesparekonto (ASK) – en god spareordning for de fleste!
Hvem, hva, hvor?
Hvem
En aksjesparekonto (ASK) er en konto hvor du som er personlig skatteyter kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond, uten å skatte av gevinsten før pengene tas ut fra kontoen. Utbytte som mottas skattlegges heller ikke ved utbetaling, men først når det skjer et uttak fra kontoen som overstiger innbetalt beløp. På denne måten kan du utsette skatten så lenge gevinstene eller utbyttet reinvesteres i andre aksjer eller aksjefond.
Hva
Det du kan ha på en aksjesparekonto er børsnoterte aksjer og egenkapitalbevis i selskap hjemmehørende i land innenfor EØS samt andeler i aksjefond hjemmehørende i land innenfor EØS. Det er uten betydning hvor underliggende investeringer er hjemmehørende så lenge selskapet eller fondet er hjemmehørende innenfor EØS-området. Med “aksjefond” menes verdipapirfond med mer enn 80 prosent aksjeandel ved inntektsårets begynnelse.
Du kan ha kontanter på en aksjesparekonto, men du får ikke renter.
Aksjer i ikke-børsnoterte selskap og aksjer i selskap i land utenfor for EØS kan ikke være på en aksjesparekonto. Hvor et selskap er hjemmehørende kan det i noen tilfeller være vanskelig å ta stilling til, men i praksis vil du ikke ha noen problemer siden det er tilbyder av aksjesparekontoen som har ansvaret for at de aksjer som står på kontoen oppfyller vilkårene.
Dersom en aksje/fondsandel oppfylte vilkårene til å være på en ASK og forholdene så endrer seg så er det de faktiske forhold på anskaffelsestidspunktet som er avgjørende, det vil si at etterfølgende forhold påvirker ikke skattefriheten innenfor aksjesparekontoen. Du kan imidlertid ikke fortsette å investere ytterligere i selskapet eller fondet.
Aksjeplasseringer innenfor en aksjesparekonto var frem til 20. mars 2024 ikke med i grunnlaget for beregning av Exit-skatt ved utflytting fra Norge – dette er nå endret.
Hvor
Aksjesparekonto tilbys av en rekke tilbydere, også Söderberg & Partners Wealth Management. Det er viktig å være oppmerksom på at de fleste tilbydere av en aksjesparekonto ikke tilbyr investeringer i alle aksjer eller fond som kunne vært på en slik konto. Du kan ha så mange aksjesparekontoer du selv ønsker, enten hos forskjellige tilbydere eller hos samme tilbyder.
Du kan flytte en aksjesparekonto fra en tilbyder til en annen tilbyder uten at dette utløser skatt. Når det gjelder den faktiske flyttingen er det vanlig at eksisterende investeringer på en aksjesparekonto må innløses før flytting (når ny tilbyder ikke har de samme investeringsalternativene). Da må investeringene innløses før flytting, slik at det kun er kontanter innestående på en aksjesparekotno som flyttes. Da er det viktig å være oppmerksom på at det kan ta fra to til fire uker å flytte en konto – det vil si i en slik flytteperiode får man da ingen avkastning.
Innskudd og uttak på aksjesparekonto
Innskudd på aksjesparekonto kan gjøres ved innskudd av kontanter og innskudd av aksjer/aksjefond. Ved innskudd av aksjer/aksjefond regnes dette som realisasjon, det vil si det beregnes en skattepliktig gevinst/fradragsberettiget tap på aksjene/fondsandelene som skytes inn.
Uttak fra en aksjesparekonto kan foretas ved flytting av aksjer over på privat hånd eller ved uttak av kontanter. Slikt uttak blir ikke beskattet før samlet uttak overstiger innbetalt betalt kapital tillagt eventuell skjerming.
Ved tap på en aksjesparekonto må da hele kontoen avsluttes før man oppnår fradrag for slikt tap.
Annet om aksjesparekonto
En aksjesparekonto kan kun eies av en person, men en aksjesparekonto kan deles i to eller flere aksjesparekontoer uten å utløse skatt. En aksjesparekonto kan også gis til barn.
Med de endringer som er gjort på skattesiden er det all grunn til å tro at vi vil få se en del tilpasninger som eksemplet viser:
Peder Ås har en aksjesparekonto der det er skutt inn kr 400.000 og som nå har verdier for kr 1.000.000. Peder har tre barn som er henholdsvis 16, 17 og 19 år ved utgangen av 2025. Disse er under utdannelse og ikke har lønnsinntekt. Peder gjør i 2025 følgende – først tar han ut det han kan ta ut skattefritt = kr 400.000 + skjermingsfradrag. Dette skyter han inn på en ny aksjesparekonto. Den gamle aksjesparekontoen som da har kr 0 som inngangsverdi deler han i tre og gir en konto til hvert av barna.
Fra og med det året man fyller 17 år har man et eget fribeløp for inntekt som for 2025 er på kr 108.550. Har man ikke annen inntekt kan man da ha en skattepliktig aksjegevinst med kr 63.110 (som skal oppjusteres med 1,72) som da ikke medfører skatt. I 2025 passer Peder på at det kun er de to eldste barna som tar ut beløp fra aksjesparekontoen, (tar det yngste barnet et uttak kommer skatten på Peders skattemelding). Og skulle et av barna ha en lønnsinntekt på eksempelvis kr 50.000 så gir slik lønnsinntekt et minstefradrag md 46% dvs kr 23.000. Skal det kun tas ut skattefritt beløp fra aksjesparekontoen vil det være (108.550 – (50.000 – 23.000))/ 1,72 = kr 47.412.
Det understrekes at en eventuell gaveoverføring til barn må være reell og at en formuesoverføring til yngre barn kan medføre at de ved studier får begrensninger i stipender som følge av for høy formue. I 2025 er formuesgrensen på kr 511.220.
ASK eller et eget investeringsselskap?
Som det fremgår av innledningen, er en aksjesparekonto et godt alternativ til den som ikke har et investeringsselskap fra før. Grunnen til at vi anser eget investeringselskap som et bedre alternativ er mange:
- større mulighet for flere typer investeringer
- kan motta renteinntekter for det som står på konto
- praktisk ved generasjonsskifte
- skjermingsfradrag ift skjermingsgrunnlag pr 31.12 (som enten er likt eller høyere enn for en ASK).
For de som ikke har et eget investeringsselskap skal det etter vår oppfatning være snakk om ganske store beløp før det er hensiktsmessig å stifte et eget selskap fremfor å bruke aksjesparekonto. Det største minuset ved et nytt investeringsselskap er spesielt de tilknyttede kostnadene. Hva som er best for den enkelte vil variere ut fra hva som veier tyngst i deres situasjon – så her bør det være skreddersøm.
Aksjesparekonto - noe for meg?
For de som ikke har, eller velger å ikke opprette, et eget investeringsselskap, er sparing gjennom aksjesparekonto et godt alternativ. Dette gjelder spesielt for dem som er bevisste på de fordelene og forskjellene som finnes mellom sparing på aksjesparekonto og direkte investering i aksjer eller aksjefond.
Innholdet er utarbeidet av Söderberg & Partners Advokatene AS og er kun ment som generell informasjon, er ikke uttømmende og erstatter ikke individuell rådgivning. Vi anbefaler at du vurderer konkrete spørsmål med oss eller annen kompetent rådgiver.