Har du en god plan?
Det er ofte vanskelig å vite hva som er det beste løsningen, og vårt klare råd er å søke råd i god tid. Det meste kan forberedes, slik at du om ønskelige kan utsette selve overføringen til når du finner at tiden er moden.
Hva?
Normalt når vi snakker om generasjonsskifter, tenker vi på overføring av aksjer og næringsvirksomhet i levende live. Det er også det vi fokuserer på i denne artikkelen.
Det kan imidlertid være aktuelt å også overføre eksempelvis en fritidseiendom, fordring, eller ettergi et lån dine barn har til deg. Det kan derfor være fornuftig at også slike eiendeler inngår i en helhetlig plan. Det er ingen signaler på at arveavgiften skal gjeninnføres, selv om det stadig blir spekulert om det. Det vi derimot vet, er at reglene blir ikke gunstigere enn de vi har i dag.
Hvem?
Tradisjonelt har det nok vært mer vanlig å forfordele aksjer slik at ett av barna har hatt kontroll i selskapet. Nå ser vi at de fleste velger å likestille dem. Det kan like fullt være gode grunner til å forfordele, eksempelvis kompetanse, interesse eller innsats. I noen tilfeller også rusproblematikk eller alvorlig sykdom blant barna. Spørsmålet må derfor vurderes konkret.
Når?
Mange er opptatt av å ikke overføre verdier "for tidlig". Du ønsker kanskje at dine barn skal finne sin egen vei, og at fremtidige overføringer ikke skal bli en sovepute fra lysten til å satse selv. Det er derfor viktig at du har en god kommunikasjon med dine barn om hvilke forventinger du selv har til de som kommer inn på eiersiden.
Det å skulle overta store verdier, gir mange muligheter, men innebærer også en forpliktelse til å forvalte dem på en god måte. Mange syns dette er overveldende og føler seg usikre og alene. Det kan være fornuftig å få noen utenfor familien til å orientere om prosessen og hva den innebærer. Dette gjør vi ofte og gjerne.
Hvordan?
Hvordan selve generasjonsskifte skal struktureres, er den tekniske delen av denne prosessen. Viktig stikkord her, er skatt, kontroll og involvering.
Hva er en riktig eierstruktur?
Valg av eierstruktur har mye å si for den løpende beskatningen, og hvem som kan kontrollerer verdiene. Hva som er den riktige løsningen i ditt tilfelle, vil blant annet avhenge av størrelsen på formuen din, forventinger til fremtidig avkastning eller om noen av barna bor i utlandet slik at overføringen kan utløse exit-skatt.
Før konkrete råd kan gis, må skatteposisjonene som knytter seg til dine aksjer identifiseres. Blant annet for å avdekke om det er gunstige skatteposisjoner som bør utnyttes før overføringen eller om overføringen skal gjøres som en ren gave/ gavesalg som ikke utløser skattepliktig gevinst for deg. Videre må det avgjøres om aksjene bør overføres barna direkte eller individuelle holdingselskap eid av dem. Det er viktig at disse spørsmålene avklares før overføringen finner sted!
Flere aksjeklasser?
Mange velger også å innføre flere aksjeklasser før overføringen, typisk A-aksjer som du selv skal beholde og B-aksjer som på sikt er tiltenkt barna/deres selskaper. Aksjeklassene kan ha ulik stemme- og utbytterett, slik at du fortsatt sikrer deg kontrollen i selskapet selv om du har overført et flertall av aksjene. Etablering av flere aksjeklasser utløser ikke skatt, men innebærer en vedtektsendring som må meldes Foretaksregisteret.
Bør du lage en aksjonæravtale?
På generelt grunnlag anbefaler vi at du før overføringen lager en aksjonæravtale i selskapet som definerer hvem som i fremtiden kan eie, kontrollere og etter hvert arve aksjene. Dette for å skape forutberegnelighet og sikrer at dette er dine livsarvinger - uavhengig av barns samlivsbrudd, alvorlige sykdom eller død. Barna må forplikte seg til å tiltre avtalen, som også kan inneholde salgs- og pantsettelsesforbud uten samtykke fra deg.
Våre skatteadvokater
Vårt klare råd er å starte prosessen i tide, og lage en plan. En god plan.
Våre dyktige skatteadvokater har lang erfaring med å bistå klienter med å tilrettelegge og gjennomføre slike generasjonsskifter. Som en del av ditt rådgivningsteam kan advokatene støtte deg, i din prosess, hele veien.