Mars 2025
Porteføljekommentar: Trump sin politikk fortsetter å bekymre markedet

Børsuroen knyttet til Trumps politikk tiltok i styrke, særlig amerikanske vekstaksjer rammes. Oslo Børs stod imot og steg 1,3 prosent samtidig som kronen styrket seg.

Last ned PDF
Martin Indal Andersen
Martin Indal Andersen 
investeringsspesialist
Aksjer

Aksjer

Høydepunkter i aksjemarkedet

Utviklede markeder hadde negativ avkastning i mars. For norske investorer ble nedgangen forsterket etter at kronen styrket seg og indeksen falt 10,5 prosent. Japanske og europeiske aksjer gjorde det relativt sett bedre og var ned 6,2 og 6,4 prosent. Amerikanske aksjer trakk indeksen ned og falt 11,6 prosent målt ved S&P 500. Alle tall målt i norske kroner.

Fremvoksende markeder hadde en bedre måned og steg i lokal valuta, men også her ble avkastningen negativ for norske investorer. Av de større markedene var det India som skilte seg positivt ut, med en oppgang på 2,5 prosent. Brasil var relativt flatt og falt 0,2 prosent. Kina og Taiwan trakk indeksen ned og falt 5,0 og 16,7 prosent. Samlet sett var fremvoksende markeder totalt ned 5,7 prosent i mars. Alle tall målt i norske kroner.

Norske aksjer var et positivt bidrag i mars. Fondsindeksen på Oslo Børs var opp 1,3 prosent. Den "indekstunge" energisektoren var den største positive bidragsyteren og steg 6,5 prosent. Norske banker reagerte positivt på høye inflasjonstall og dermed utsettelse av rentekuttet mange hadde forventet i mars. Indeksen for egenkapitalbevis steg 5,2 prosent. Sjømatsektoren hadde en ny svak måned og var ned 8,2 prosent.

Norske kroner styrket seg i mars, dette ga en negativ valutaeffekt for investeringer med åpen valuta.

Sektorer og markedsverdi
 

Utviklede markeder

Det var relativt store forskjeller mellom sektorene forrige måned. Energi og forsyning ble vinnerne med positiv avkastning på 3,9 og 1,6 prosent. De sektorene som presterte dårligst i mars var IT, forbruksvarer og kommunikasjon som var ned henholdsvis 9,1, 8,6 og 7,7 prosent. Innenfor disse tre sektorene finner vi mange av de store teknologirelaterte amerikanske selskapene. "Magnificent 7" sto for mye av utviklingen og falt samlet 9,8 prosent.

Uavhengig av markedsverdi havnet alt i rødt territorium, store selskaper gjorde dårligst og var ned 10,7 prosent, mens mellomstore og små selskaper var ned henholdsvis 9,1 og 9,8 prosent.

Stilfaktoren verdi var minst ned av de ulike stilfaktorene målt i norske kroner, med en nedgang på 6,5 prosent. Vekstaksjer var ned 13,3 prosent, mens kvalitetsaksjer var ned 11,6 prosent.

Fremvoksende markeder

De fleste sektorene innen fremvoksende markeder hadde en positiv utvikling i mars. Materialer, forsyning og energi gjorde det best og var opp 7,9, 5,6 og 4,5 prosent. IT og eiendom var de eneste sektorene som hadde negativ avkastning, med en nedgang på 8,0 og 0,6 prosent.

Innenfor markedsverdi var det de store selskapene som falt minst og var ned 5,7 prosent i norske kroner. Små selskaper var ned 6,4 prosent, mens mellomstore selskaper var ned 5,9 prosent.

Stilfaktoren verdi gjorde det best innenfor fremvoksende markeder og var ned 5,0 prosent. Både kvalitet- og vekstaksjer falt 6,5 prosent i mars.

Forvaltere og utvikling i mars

Verdiforvalteren Schroders og kvalitetsforvalteren J O Hambro leverte høyest meravkastning i mars, henholdsvis 3,9 og 2,3 prosent mot verdensindeksen. Fondene i seg selv var ned henholdsvis 6,1 og 7,7 prosent.

De øvrige kvalitetsforvalterne, Impax og SGA (SGA er valutasikret til norske kroner), var respektivt ned 10,5 og 6,0 prosent.

Vekstforvalteren Jennison presterte dårligst denne måneden, ned 15,6 prosent.  

Acadian er vår blend forvalter og investerer på tvers av stilfaktorene, dette fondet leverte negativ avkastning i mars og var ned 13,1 prosent.

For forvalterne innen fremvoksende markeder, var det verdiforvalteren ARGA som leverte best absolutt og relativ avkastning. Fondet var ned 3,4 prosent og havnet 2,3 prosentpoeng foran indeks. Polar falt 8,7 prosent i løpet av måneden og var 3,0 prosentpoeng bak indeks. Det kinesiske aksjefondet, Bin Yuan, var ned 4,5 prosent og havnet noe foran sin referanseindeks.

Begge de norske fondene steg i mars. Arctic var opp 0,4 prosent og Holberg opp 2,7 prosent, mens referanseindeksen var opp 1,3 prosent.

Renter

Renter

  • I Norge ble rentekuttet som mange hadde forventet i mars, utsatt nok en gang.
  • I USA var 10- åring amerikansk statsgjeld tilnærmet flat, fra 4,20 til 4,21.
  • Kredittpåslagene i Global High Yield økte fra 292 til 352 bps, til tross for økningen er kredittpåslagene fortsatt stramme fra et historisk perspektiv.
  • Rentemarkedet holdt seg generelt stabilt gjennom måneden.
  • Slik gikk det med rentefondene denne måneden:
    • JP Morgan sitt globale statsrentefond med lang løpetid og høyere sensitivitet til renteendringer, var ned 0,2 prosent
    • Innenfor High Yield markedet var Janus Henderson (Global High Yield) ned 1,5 prosent og Storm (nordisk High Yield), opp 0,2 prosent.
    • TwentyFour SIF, et fleksibelt rentefond som investerer på tvers av renteuniverset, var ned 0,9 prosent.
    • Investment grade fondene TwentyFour SSTBI og Alfred Berg NIG Medium leverte 0,0 prosent og minus 0,7 prosent.
    • Fondet innenfor strukturert kreditt, Schroders Alternative Securitised Income, var opp 0,2 prosent.
Alternative strategier

Alternative strategier

Vi benytter alternative strategier i våre foretrukne porteføljer som et diversifiserende element mot tradisjonelle aksje- og rentefond. Sammensetningen av denne aktivaklassen varierer i de ulike foretrukne porteføljene.

GMO, Amundi og Systematica leverte henholdsvis 1,0, -3,2 og 0,5 prosent avkastning.

Valuta

Om valutaeffekt (positivt tall = svakere krone)

Den norske kronen styrket seg betydelig, spesielt mot dollar og yuan i mars. Det gir utslag i form av svakere avkastning.

Posisjonering

Om overordnet posisjonering

  • I fjor økte vi durasjonen og økte kredittkvaliteten i enkelte av våre porteføljer. Kredittspreader økte noe i mars og det var dermed positivt å ha lavere kredittsensitivitet i porteføljene.
  • Vi har en undervekt mot USA i våre porteføljer sammenliknet med verdensindeksen, og dette var positivt i mars da andre markeder presterte bedre enn USA.
  • Det var også positivt å ha noe valutasikring i porteføljen da norske kronen styrket seg i løpet av måneden.  Vi tok av valutasikringen i slutten av mars.
  • Hjemmemarkedspreferansen med norske aksjer var en positiv bidragsyter denne måneden.
Vurderinger

Vurderinger og aktuelle hendelser i porteføljene

  • I slutten av mars tok vi bort valutasikringen som vi har hatt på deler av den globale porteføljen. Informasjon om bakgrunnen for endringen finner du på klientportalen.  
  • I november justerte vi ned kredittrisikoen i rentedelen i rentedelen avfor noen av porteføljene. Dette gjorde vi ved å redusere allokeringen mot Global High Yield. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av de lave kredittpåslagene.  
  • Rentedelen i ulike porteføljer ligger an til å bidra med årlig brutto effektiv rente på rundt 5,6 - 6,4 prosent (avhengig av sammensetning) de neste årene.     
  • I 2023 og deler av 2024 har aksjemarkedet i stor grad vært drevet av at de store amerikanske vekstselskapene har blitt dyrere. På tross av motvind fra vår posisjonering innen aksjer (lavere vekting mot USA relativt til markedet og en balansert tilnærming til forvalterstilene verdi, kvalitet og vekst), har meravkastning fra aksjeforvalterne ført til at porteføljene har hengt godt med.
Relevante indekser

Relevante indekser

Ordliste

Få det siste, først!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få nyheter direkte til innboksen din.
Norge
NorskEnglish
Norge
NorskEnglish