Oktober 2024Markedskommentar: Færre rentekutt, svakere krone og Donald Trump
Hvordan reagerer aksjemarkedet etter "valget"?
Som investor vil du alltid være utsatt for svingninger, "støy" og usikkerhet. Det er dessverre bakteppe for å høste langsiktige risikopremier fra finansmarkedene. Politiske valg er en typisk kilde til økt usikkerhet og masse "støy". Det er vanskelig å vite hvilken politikk som blir ført og hvordan finansmarkedene reagerer. Heldigvis er det andre underliggende faktorer som er mye viktigere enn hvem som er sittende president for avkastningen til aksjemarkedet. Grafen under viser avkastning de påfølgende fire år for hver presidentperiode fra 1988 til 2020.
Den beste fire-års perioden er Bill Clinton sin andre periode fra 1996 til år 2000, mens den svakeste perioden er den påfølgende presidentperioden til George W. Bush frem til år 2004. Perioden 1996 til 2000 var oppbygningen og toppen av dot-com boblen. Eufori og et "overpriset" aksjemarked, ble fulgt av fire år med negativ avkastning fra år 2000. Uavhengig av om du støttet politikken til Clinton eller Bush, var det andre faktorer som drev avkastningen i disse periodene.
Trumps valgseier forventes å gi færre rentekutt
Trumps fremgang på meningsmålingene har gått hånd-i-hånd med oppgangen i amerikanske renter den siste måneden. I løpet av oktober så steg renten på ti år statsgjeld fra 3,79 til 4,28 prosent, og i skrivende stund hvor valgresultatet akkurat har blitt klart har renten steget til 4,42 prosent. Renteoppgangen sees i sammenheng med forventninger om at Trumps politikk vil være inflatorisk (drevet av blant annet skattekutt, tariffer og strengere grensekontroll) og dermed bidra til et høyere rentenivå.
Figuren under viser den amerikanske sentralbankens såkalte "dot plot"[1], samt markedets forventninger til fremtidig styringsrente ved hhv. 18.09 (blå linje og dato for forrige rentemøte) og 05. november (rød linje). Etter forrige rentemøte ventet markedet hele åtte rentekutt innen utgangen av neste år og at styringsrenten da ville ligge i intervallet 2,75 til 3,0 prosent. Etter utviklingen opp mot valget har markedet korrigert forventningene til fem rentekutt og at styringsrenten i USA vil ligge i intervallet 3,5 til 3,75 prosent. Dette er i tråd med forventninger om at den såkalte normalrenten vil ligge høyere de kommende årene enn hva tilfellet har vært det siste tiåret.
Aksjemarkedene
Svakere krone sendte globale aksjer i pluss
Verdensindeksen (MSCI ACWI) falt 1,1 prosent i oktober, men målt i norske kroner var indeksen opp 2,4 prosent etter svekkelse av kronen. Ved utgangen av oktober måtte du ut med 11,03 kroner for en dollar og 11,94 for en euro. En endring på hhv. 4,7 og 1,5 prosent fra forrige måned. Her hjemme steg fondsindeksen på Oslo Børs 1,1 prosent. Globalt så var det sektorene finans, kommunikasjon og energi som utviklet seg sterkest i oktober. Blant stilfaktorene var det indeksene for momentum og vekst som hadde sterkest utvikling.
Fremvoksende markeder
Fremvoksende markeder falt tilbake etter en veldig sterk september, preget av kinesiske stimulanser. I oktober falt fremvoksende markeder samlet 2,9 prosent, men en svekkelse av den norske kronen sendte avkastningen for norske investorer akkurat i pluss med 0,1 prosent. Etter de store bevegelsene for kinesiske aksjer i september, ble det en roligere måned i oktober og China All indeksen falt 0,8 prosent. Taiwan ble vinneren av de andre større markedene og steg 6,2 prosent. I motsatt ende finner vi India, som hadde sin svakeste måned hittil i år og falt 3,9 prosent. Tall i NOK.
Det var igjen "vekstselskaper" som ble vinneren av de ulike stilfaktorene. På sektornivå var det IT som ble vinneren med en oppgang på 4,1 prosent. I motsatt ende finner vi sektorene forbruksvarer, kommunikasjon og energi som alle falt over syv prosent.
Rentemarkedene
Det ble en blandet måned i rentemarkedet. Globale investment grade (IG) obligasjoner falt 1,7 prosent, mens globale high yield (HY) falt 0,3 prosent. Økt usikkerhet knyttet til fremtidig inflasjon sendte markedsrentene opp og dermed obligasjonskursene ned. Kredittpåslagene fortsetter å strammes inn og falt hhv. 8 og 17 basispunkter for IG og HY. Ved utgangen av september var kredittpåslaget 0,92 prosent for IG og 3,00 prosent for HY.
Renten på amerikansk 10-års statsobligasjon steg fra 3,79 til 4,28 prosent i løpet av oktober. Rentefond med lavere renterisiko, altså rentepirer med kort utløpstid eller flytende renter ble vinneren i oktober.